5 Adımda Paket Servise Başlamak

  • Anasayfa
  • 5 Adımda Paket Servise Başlamak

Paket servise yalnızca fazladan bir gelir kanalı olarak değil, büyümek için bir gereklilik olarak bakılıyor. Hele ki Koronavirüs ve sonrası şu dönemde, restoranlar hâlâ mekan müşterisinden eskisinin yarısı kadar bile kazanamıyorken, işletmenizin hayatta kalması ve daha da ötesine geçerek büyümesi için paket servis elzem bir operasyon hâline geldi. Fakat o lezzetli yemeklerinizi mutlu midelerle buluşturmaya başlamadan önce, piyasaya ve sizin güçlü yanlarınıza göre planlanmış bir işletme ve pazarlama planınızın olması, başarıyla bu işin altından kalkabilmeniz için büyük önem arz ediyor. Yazının devamında 5 başlıkta derlediğimiz planı gözden geçirmek isteyebilirsiniz. 🙂

1-) Müşteri Kitlenizi Belirleyin

Online paket serviste erişebileceğiniz müşteri sayısı, mekan müşteri potansiyelinizden çok çok daha fazla olsa da, hedef kitlenizi ve talep ettiklerini bilmek, istikrarlı sipariş rakamları yakalayabilmeniz adına çok yardımcı olacaktır.

Restoranınıza Kimler Geliyor?

İlk olarak, restoranınızda ağırladığınız müşterileri analiz ederek başlamalısınız. Hangi saatlerde geliyorlar? Kimler geliyor? Hangi fiyat aralığı kabul edilebilir? Çocuklu aileler mi geliyor yoksa grup hâlinde gençler mi geliyor? Bunlara benzer sorularla mekan müşterileriniz için mümkün olduğunca fazla karakteristik bulun.

Müşterilerinizin kim olduğunu belirledikten sonra, işletmenizin konumu büyük önem arz ediyor. Bir öğrenci mahallesinde misiniz? Ailelerle dolu bir site yakınında mı? Yoksa iş merkezlerinin ortasında ufak bir dükkanınız mı var? Menünüzü çıkarırken ve kampanyalar düzenlerken bu bilgiler belki de en büyük dayanağınız olacak zira örneğin, öğrenciler hızlı ve ucuz atıştırmalıklara yüksek talep gösterirken beyaz yakalılar sağlıklı ve taze öğle yemeği tercih ediyor olacaklar.

Bu konuda son olarak yapmanız gereken de, rakiplerinizin neler yaptığını yakından takip etmek olacaktır. Gerek başarılı gerekse başarısız bulduğunuz inisiyatiflerini dikkatle analiz edip onlar sayesinde sahadan son derece değerli bilgiler edinebilirsiniz.

Bütün bunları dikkatle inceledikten sonra, genel hatlarıyla online sipariş kitlenizi de belirlemiş olacaksınız. Yalnızca restoranınıza gelen kitleye hitap etmekle kalmayıp yeni kitlelere de hitap edebileceğinizi keşfedeceksiniz.

2-) Sipariş Platformları

Sipariş platformlarına giriş yaparken sormanız gereken ilk soru, “teslimat operasyonunu kendiniz mi yöneteceksiniz yoksa platformların teslimat hizmetinden mi faydalanacaksınız” sorusudur. Yani diğer bir deyişle, işletmenizde kurye çalıştıracak mısınız yoksa yalnızca Yemeksepeti Vale ve Getir Yemek vasıtasıyla mı teslimat gerçekleştireceksiniz? İki kararın da kendine has artı ve eksileri bulunmaktadır. Kendi paket servisi operasyonunuzu kendiniz yönetmeniz size süreç üzerinde sonsuz kontrol sağlarken, ufak bir işletme için hem finansal hem de işgücü açısından fazla büyük bir yatırım olabiliyor. Platformlar ise sizi bu yatırım ve zahmetten kurtarsa da, komisyonlar sebebiyle sipariş sayınız artsa da bu artış karlılığınıza yansımıyor.

Yani paket servis operasyonunuzu başlatmadan önce iki seçeneğin de artı ve eksilerini çok iyi değerlendirmeli, işletmenizin ihtiyaçlarını ve kapasitesini göz önünde bulundurarak bir karara varmalısınız.

3-) Paket Servis Teknolojisi

Rekabetin bir saniye bile durmadan kızışmaya devam ettiği yemek sektöründe, müşterilerinize istikrarlı bir şekilde iyi paket servis deneyimi yaşatmanız işletmenizin başarısını doğrudan etkiliyor. Sipariş aldığınız platformlar, POS sistemleri, paket servis yazılımları gibi servisleri doğru seçmeli ve iş planınıza en uygun firmalarla çalışmalısınız.

Buradaki makalemizden de daha fazla bilgi edinebileceğiniz gibi, HemenYolda olarak operasyonel verimliliğinizi arttırmak ve işinizi büyütmenizi amaçlıyoruz. Sizden duyduğumuz taleplere dayalı, kullanması son derece kolay ve faydaları ölçümlenebilir bir paket servis çözümü sunuyoruz. Yemeksepeti ve POS sistemleriyle entegre çalıştığımız için paket serviste ihtiyacınız olan tek ekran hâline gelmekle kalmayıp aynı zamanda teslimat performansınızı arttırmanız için gerekli bütün aletleri sunuyoruz ve müşterilerinizin siparişlerini takip etmesine olanak sağlayarak onlara kusursuz bir paket servis deneyimi yaşatmanıza olanak sağlıyoruz.

HemenYolda ile tüm paket servis operasyonunuzu tek ekrandan yönetirsiniz!

4-) Teslimatları Planlayın

İşletmenizde paket servis hizmetine başlamak şüphesiz ki iş yükünü arttıracaktır, özellikle de mutfakta. Kapasite arttırmaya ihtiyaç varsa bunu önceden belirleyip önlem almak son derece önemli. Paket servisle teslimat operasyonlarında en çok aksama yaşanan aşama mutfaktır, bu yüzden mutfağınızın kapasitesinin yeni talepleri karşılayabileceğinden emin olun.

Paket servisinizin diğer bir önemli unsuru ise tabii ki, doğru paketlemedir. Sunduğunuz ürünlerin servisine uygun malzeme seçmezseniz, yanlış sıcaklıkta alıcıya ulaşan yemekler, birbirine karışmış tatlar, kötü deneyimler ve mutsuz müşteriler kaçınılmaz olur. Ayrıca paketlerinizin yemeği dağılmadan koruyabilmesi, üzerinde yeterince marka görünürlüğünüzün olması, biraz da yaratıcı olması müşterileriniz için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Bunlar dışında, mekanınızda ve çalışma modelinizde yapacağınız ufak tefek değişiklikler de size büyük zaman kazandıracaktır. Yemeğin paketlendikten kuryenin eline geçmesine kadar olan işlemler mümkün olduğunca basit ve az adımlı olmalıdır. Paketlerin üzerinde ne oldukları yazıyor ve kuryeleriniz götürecekleri siparişlere göre kendileri paketlerini alıyorsa, paketlerin mutfağın karmaşasını arttırmayacak bir yerde biriktiğinden emin olun. Paketleri ilgili kuryelere dağıtan bir çalışanınız varsa muhtemel hataları minimuma indirecek önlemler alın. Ne şekilde çalışıyor olursanız olun, HemenYolda paket servis yazılımı, sınırsız esnekliğiyle sizin çalışma şeklinize uyum sağlayacaktır.

5-) Pazarlama Yapmayı İhmal Etmeyin

Zaten herkes tarafından her yerde dile getiriliyor fakat tekrarlamakta fayda var. Pazarlama ve reklam, evet çok önemlidir. Sosyal medya reklamları, influencer kampanyaları, müşteri sadakat kampanyaları, doğru yerlerde billboard kiralama ve broşür dağıtma gibi aktivitelerden sizin için en uygun olanlarını, daha da önemlisi onca işiniz arasında ilgilenebileceğinizi düşündüğünüz aktiviteleri belirlemelisiniz. Daha sonra da hedefleri açıkça belli olan (“X bölgesinden Y yeni müşteri istiyorum”, “kampanyanın ciromu en az %X arttırmasını bekliyorum” gibi) bir plan hâline getirmelisiniz.

Pazarlama stratejinizin temeli, satıştan komisyon ödemediğiniz bir sipariş sitesine sahip olmanız ve kampanyalar aracılığıyla müşterilerinizi buraya yönlendirmek olur. Böylece, sadece pazarlamaya ayırdığınız bütçeden maksimum kâr elde etmekle kalmazsınız, aynı zamanda kendi müşteri tabanınızı oluşturarak işletmeniz üzerindeki kontrolünüzü arttırırsınız.

Pazarlama stratejisi kurma sürecinizi sizi hiç yormadan ilerletecek, stratejik kararlarda size en doğru tavsiyeleri verecek, operasyonunuzu ise saat gibi işler hâle getirecek HemenYolda’nın bunları nasıl yaptığını öğrenmek için bu yazımızı inceleyebilir, HemenYolda’yı hemen denemek için burayı tıklayabilirsiniz