Restoran İşletmeciliğinde Artan Maliyetlerle Başa Çıkma

  • Anasayfa
  • Restoran İşletmeciliğinde Artan Maliyetlerle Başa Çıkma

Restorancılık sektöründeyseniz, en büyük zorlukların başında durmadan artan tedarik ve işçilik masraflarına rağmen kârlı kalmaya çalışmak olduğunun zaten farkındasınızdır. Bu zaten başlı başına yeterince stresli bir konuyken, kârınızı arttırmak için dahil olduğunuz sipariş platformları, size bolca yeni müşteri sağlasalar da, aldıkları komisyonlar yüzünden kârlılığınızın aynı oranda artmasına engel olmakta.

Yani restoran yönetmek başlı başına zorken, bunu çağa ayak uydurarak ve kâr marjını arttırarak gerçekleştirmek, elinizde doğru gereçler olmadan imkansız hâle gelebiliyor. Bugünkü yazıda, HemenYolda Paket Servis Yazılımının bu zorlukları aşmada ne gibi yardımları olabileceğini inceleyeceğiz.

Son Çare: Fiyat Arttırma

Kâr marjınızı arttırmak için elinizden gelen ne varsa yaptınız fakat bir türlü istediğiniz kârlılığa ulaşamadınız diyelim. Buradan sonra önünüze iki seçenek kalıyor; ya yavaş yavaş işinizi kapatma noktasına geleceksiniz ya da fiyatlarınızı arttırarak kârlı kalmaya çalışacaksınız. İşinizi kapatmak bir seçenek bile değilken, fiyat arttırmak da müşterilerinizi, özellikle kazanmak için çok uğraştığınız sadık müşterilerinizi başka alternatiflere yönlendirebilir.

Sipariş Platformlarının Etkisi

Sipariş platformlarının yeni müşterilere ulaşmada, sizi duymayan potansiyel müşterilere sizi duyurmada ve yeni bölgelere ulaşmada, dolayısıyla cironuzu arttırmada sağladığı fayda açık. Fakat aynı faydayı kârlılığınızı arttırmada da görebiliyor musunuz? Olumlu olduğu azımsanmayacak sayıda örnek olsa da, cevap genellikle “hayır, daha çok çalışıp aynı kazanıyorum” oluyor. Yani, normalde işinizi büyütmek için kullanmanız gereken artan cironuzun bir kısmı büyüyen operasyonunuz dolayısıyla artan maliyetlere, kalanı da platformlara ödediğiniz komisyonlara gidiyor ve “daha çok çalışıp, aynı kazanmış” oluyorsunuz. Bunun çözümü tabii ki sipariş platformlarını topyekün terk etmek değil, sonuçta bahsettiğimiz gibi yeni müşteri bulmada çok etkililer.

Böyle bir durumda üç yol izleyebilirsiniz:

  1. Büyüyen paket servis hacmini daha verimli hâle getirerek giderleri kısabilirsiniz.
  2. Hizmet kalitenizi, dolayısıyla da müşteri memnuniyetini gözle görülür şekilde iyileştirerek yeni ulaştığınız müşterileri sadık müşterileriniz hâline getirebilirsiniz.
  3. Kendi sipariş platformunuzu edinerek müşterilerinizi oraya yönlendirebilir ve komisyona harcayacağınız parayı sadakat kampanyalarına harcayabilirsiniz.

Verimli Paket Servis

Kira, faturalar, çalışan maaşı, vergiler, hammadde giderleri gibi sabit giderleri dışarıda bıraktığımızda, paket servisi sağlayan bir işletmenin masraflarını düşürmesi, paket servis operasyonunun ne kadar verimli işlediğine kalıyor. Yani bir kuryenizin normalde iki seferde götürebildiği sipariş sayısı nasıl teke düşürülebilir, daha az yakıt kullanarak nasıl götürülebilir, müşteri memnuniyeti nasıl en yüksek seviyede tutulabilir, gibi sorular geçerli hâle geliyor. Tabii bunları yaparken hız ve servis kalitenizden ödün vermemek de göründüğünden daha zor olabiliyor. Sonuçta, gelen sipariş ekrana düştükten, kimin neyi nereye götüreceğine karar verilmesine kadar geçen, kısa gibi görünen ama tekrarlanınca çok faza gecikmeye sebebiyet veren, paket şefi — platform — mutfak — kuryeler — müşteri karar aşamaları ve iletişimi halkasını idare etmek zaten başlı başına yeterince efor istiyor. Bunun üzerine, birden fazla sipariş platformu ve birden fazla ödeme yöntemi gibi dertleri de ekleyince, tüm bunları en verimli yani en hızlı ve en az masraflı şekilde yönetebilmek imkansız hâle geliyor.

Hizmet Kalitesi ve Müşteri Memnuniyeti

Günde 10 sipariş de teslim etseniz yüzlerce sipariş de teslim etseniz fark etmez, müşteriye siparişini ulaştırırken her dakika önemlidir. İşletmeniz için yapabileceğiniz en kötü şey de, düzenli olarak siparişlerinizin geç teslim edilmesine engel olmamaktır. Hele ki, bölgenizde sizinle benzer ürünleri satıp çok hızlı teslimat sağlayan bir rakibiniz varsa… Sektörde herkesin malumu, birkaç yıl önce ‘hızlı’ veya en azından ‘vaktinde’ sayılan 30–45 dakika teslimat aralığı artık YemekSepeti’nin veya doğrudan müşterinin sizi aramasıyla, sonuç olarak da düşük hız puanı almanızla sonuçlanabiliyor. Bu yüzdendir ki birçok büyük zincir ve küçük işletme müşterilerine 30 dakika teslimat süresi sözü veriyor. Bu da olası gecikmeler hesaba katıldığında hedefi 20–25 dakikaya koymak demek oluyor.

HemenYolda kullandığınız takdirde, kuryelerinizin teslimat kapasitesini arttırırsınız ve yemeğin müşteriye yola çıkmaya başladığı ana kadar geçen zaman aralığındaki kaosu kontrol altına alırsınız. Bunlara ek olarak, biir de müşterilerinize siparişi nereden vermiş olurlarsa olsunlar sipariş takibi özelliği sunabildiğiniz için; hizmet kalitenizi fark edilecek düzeyde iyileştirmiş olursunuz. Bu iyileştirmenin genel anlamda kârlılığınıza doğrudan etki etmesi için de geriye yalnızca bu müşterilerinizi sadık müşteriler hâline getirmek, götürdüğünüz siparişler için daha az komisyon ödemek ve mutfağınızı iyileştirmek kalıyor. Aşçılıktan anlamıyoruz fakat sattığınız üründen daha fazlasını kazanmanıza yardım edebiliriz. 🙂 Bir sonraki maddede de onu açıklıyoruz.

Kendi Sipariş Platformunuza Geçiş ve Müşteri Sadakati

Sipariş platformlarının (Yemek Sepeti, Getir Yemek vb) yeni müşteri edinme ve yeni bölgelerde satışa başlamada son derece kullanışlı olduklarından bahsettik. Fakat, zaten sizden sipariş verme niyetinde olan müşteriler için de komisyon ödüyor olmak ve normalde kampanya veya indirime ayıracağınız bütçenin buraya gidiyor olmasının da ne kadar sinir bozucu olduğunu, başka bir deyişle kârlılığınızı ve fiyat esnekliğinizi doğrudan baltaladığını biliyoruz. Burada yapılacak en doğru hamle, bu platform müşterilerine harika deneyimler yaşatıp sizin sadık müşteriniz olmasını sağlamaktır. Tabii ki bunu sağlayabilmek söylemesi kadar kolay değil. Bunu çözmek adına ilk adım olarak, kurduğumuz partnerlikler aracılığıyla, size ek hiçbir uğraş çıkarmadan ve gayet makul fiyatlarla, dilerseniz web sayfası dilerseniz mobil uygulama, dilerseniz de ikisi şeklinde dijital sipariş platformunuzu birkaç gün içinde hazır ediyoruz ve müşterileriniz için sadakat kampanyaları düzenlemenize olanak sağlıyoruz. Size de, müşterilerinizi yeni platformunuza çekebilmek adına onlarla konuşmak, indirim veya kampanya düzenlemek kalıyor. Yani uzun lafın kısası, komisyona ödediğiniz parayı işletmenizin büyümesine, yeni müşteri kazanmaya ve kazandığınız müşterilerin sadakatini sağlamaya harcamanızı istiyoruz.

HemenYolda ile Vaktiniz ve Kârınız Size Kalsın

Artan maliyetlerle başa çıkmada ve ciro artışınızın doğrudan kârlılığa yansıyabilmesi adına tek çözümünüz fiyatlarınızı arttırmak değil. HemenYolda ile operasyonunuzu verimli hâle getirerek, müşterilerinize yepyeni bir deneyim yaşatın ve komisyonsuz satış yapabilmek için kendi müşterilerinize ulaşın!

HemenYolda ayrıcalıklarından buraya tıklayarak faydalanabilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.