Koronavirüs Döneminde Yemek Teslimatı ve Restoranların Alması Gereken Önlemler

  • Anasayfa
  • Koronavirüs Döneminde Yemek Teslimatı ve Restoranların Alması Gereken Önlemler

Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle, sosyal alanların kapatıldığı ve restoranların mekan müşterisi ağırlayamadığı bu karantina döneminde, şüphesiz ki paket servisler restoranların tek gelir kaynağı olarak kaldı. Yani paket servis artık hiç olmadığı kadar önemli. İşte böylesine bir dönemde çalışanlarınızın, müşterilerinizin ve genel olarak halk sağlığını korumak adına alabileceğiniz önlemleri listeledik.

Yani artık paket serviste düzgün bir operasyon kurabilmenin üzerine, hijyen kurallarını harfi harfine takip etmek ve bu bilince sahip olduğunuzun güvenini müşterilerinize verebilmeniz hayati önem taşıyor. Bu bilincin temeli de kendinizden başlamak üzere aileniz, çalışanlarınız ve onların ailesinin sağlığını korumaktır aslında. Böylece müşterilerinizin sağlığını da korumuş, güvenlerini kazanmış olursunuz ve ne zaman biteceği belli olmayan salgının yarattığı kriz durumunu en az zararla atlatabilirsiniz.

HemenYolda olarak biz de partnerlerimize ve küçük işletme sahiplerine elimizden gelen desteği verebilmek adına, karantina dönemi boyunca hiçbir müşterimizden ücret talep etmedik. Ayrıca yine HemenYolda’nın sunduğu imkanlar dahilinde kendi online platformunuzdan satış yapmaya anında başlayabilir, işletmenizi açık tutmanın çok zor ama hayati olduğu şu dönemde paket servis hizmetinizi en verimli şekilde sürdürebilirsiniz.

Kendinizin ve çalışanlarınızın sağlığını koruyun!

Hepimizin malumu Koronavirüs’ü (COVID-19) kapması ve bulaştırması oldukça kolay. En basit mantıkla, toplum sağlığı herkes kendi sağlığını koruduğu ölçüde güvende olabiliyor.

ABD’li ve Avrupalı sağlık kuruluşlarının açıklamalarına göre, Koronavirüs’ün yiyecek ve paketleri yoluyla bulaşmasının ihtimali düşük olsa da, virüsün çeşitli yüzeylerde 9 güne kadar hayatta kalabildiği de biliniyor. Yani virüsün asıl yayılma yöntemi insandan insana geçiş olsa da, yemeklere ve paketlemelerine de azami dikkat etmek gerekiyor.

Düzenli olarak çalışanlarınızın ateşini ölçün

Gayet uygun fiyatlara tedarik edebileceğiniz bir ateş ölçer (termometre) ile çalışanlarınızın ateş takibini yapmak hem hasta birisi varsa tespitinde hem de çalışanlarınızın ve sizin rahat olacağınız bir çalışma ortamı sağlanmasında önemli rol oynar.

Hijyen kurallarına dikkat edin

Siz de çalışanlarınız da son derece sağlıklı olsanız da, hâlâ dışarıdan gelen paketler, yiyecekler, postacı, tamirci, vb. yollarla hastalığın işletmenize gelme ihtimali var. Bu yüzden her yeni yüzey veya kişiyle temastan sonra ellerinizi en az 20 saniye süreyle yıkamanız gerekmektedir. Bütün çalışanlarınızın da bu kurala uyduğundan emin olmak adına toplu el yıkama vakitleri belirleyebilirsiniz.

Toptancınızdan yeni gelmiş olan paketleri ve yiyecekleri mutfağa sokmadan evvel sabunlu veya sirkeli suyla güzelce yıkamanız da, her türlü riski en aza indirmek ve iç huzurunuz adına faydalı olacaktır.

Temassız teslimat dışında sipariş kabul etmeyin

Müşterinizin sipariş verdiği andan yemeğin mutfakta hazırlanmasına ve en son müşteriye teslim edilmesine kadar geçen sürede yayılma riskinin en fazla olduğu an, müşterinizin ve kuryenizin elden ele alışveriş yaptığı andır. Bu riski en aza indirebilmek adına şunları yapabilirsiniz:

  • Kuryeniz teslimat anında mutlaka maske ve eldiven kullansın.
  • Yemeğinizi paketlerken kullandığınız poşet, plastik kap veya kese kağıdını mutlaka temiz ve mümkünse insan teması olmayan bir yerde saklayın.
  • Ödemelerinizi online olarak alın ve kuryeleriniz siparişleri müşterinin kapısına asıp zili çalsın.

Bir kuryenizin Koronavirüs kapması, bütün çalışanlarınızın, sizin, ailelerinizin ve müşterilerinizin de hasta olmasına sebebiyet verebilir. Yani böylesine bir dönemde sizin önceliğinizin, kendinizi ve çalışanlarınızı korumak olması gerekmektedir.

Çalışanlarınızı güvende hissettirin

Çalışanlarınızın sağlığını korumanın almanız gereken en temel önlem olduğunu anlattık. Fakat çalışanlarınız hasta olduysa ve işini kaybetme korkusuyla bunu size söylemekten çekiniyorsa, bütün bu çabalar boşa gidecek ve virüse davetiye çıkarmış olacaksınız. Bu yüzden, tüm çalışanlarınıza hastalık durumunda ücretli izin güvencesini mutlaka vermeniz gerekir, ki ekibinizin, ailelerinin, sizin ve müşterilerinizin sağlığı tehlikeye girmesin.

Müşterilerinize haber verin!

Hijyen ve korunma açısından bütün önlemleri aldıktan sonra sipariş almaya devam edebilmek için yapmanız gereken sıradaki adım, müşterilerinize COVID-19 döneminde aktif olarak çalıştığınızın haberini vermektir.

  • Sosyal medya hesaplarınızdan haber verin
  • Mail yoluyla müşterilerinize haber verin
  • Yasal gerekliliklerini karşılayarak müşterilerinize SMS atın

Aldığınız önlemleri müşterilerinizle paylaşmaktan çekinmeyin

Siz bütün önlemleri almış olsanız ve dükkanınız hâlâ açık olsa da, bu gerekli önlemleri aldığınıza dair müşterilerinizi ikna edemezseniz siparişleriniz istediğiniz rakamlarda olmayacaktır. Çalışanlarınızın ateşini düzenli ölçtüğünüzü, mutfakta gerekli tüm önlemleri aldığınızı, yalnızca temassız ödeme kabul ettiğinizi, kuryelerinizin maske ve eldivenle teslimat gerçekleştirdiğini, paketlemelere azami gayret ettiğinizi, kısacası müşterinizi ondan daha fazla düşündüğünüzü sosyal medya hesaplarınızda anlatmaktan çekinmeyin.

Müşterilerinizin ve siparişlerinizin kontrolünü kendi elinize alın

Çalışma koşullarıyla ilgili önlemleri aldıktan ve bunu müşterilerinizle paylaştıktan sonra restoran işletmecilerinin bu zorlu süreçte izleyebileceği satış stratejileri de büyük önem arz ediyor. Öncelikle kısa, orta ve uzun vadedeki süreçleri masaya yatırarak kendinize bir yol haritası çıkarmanız gerekiyor. İşletmenizin finansal durumuna bağlı olarak bu salgın döneminde öncelikli hedef, var olan müşterileri koruyarak hayatta kalmak olmalıdır. Daha sonra uzun vadede ise krizin etkisinin geçmesinden sonra yapılacaklar gündemde tutulabilir. Her ihtimal için farklı planların hazırlanması, işletmenizin geleceği açısından önemlidir.

Bu planları tam verimlilikle uygulamanız ve siparişlerinizin kontrolünü tam anlamıyla elinize alabilmeniz için müşterilerinizi kendi online sipariş platformunuza yönlendirebilirsiniz. Böylece hem aracı platformlara komisyon vermezsiniz hem de müşteri sipariş verinizi kampanya yapmak için kullanarak işinizi büyütebilirsiniz. HemenYolda aracılığıyla hızlı bir şekilde kendi platformunuzdan satış yapmaya başlamak ve raporlar özelliği sayesinde işinizi büyütme hakkında bilgi almak için şu makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Umutsuzluğa kapılmayın

Profesyonel yaşamın ve ofis hayatının eve taşınması durumuna, insanların sağlık korkuları sebebiyle yemek siparişinden uzaklaşması da eklenince, sipariş sayılarının önemli ölçüde düştüğü ve birçok restoranın hayatta kalma mücadelesi verdiği herkesin malumu. Fakat, bu demek değildir ki hepimiz dükkanı kapatıp evimize gidelim. 🙂 İnsanların evlerindeki erzak miktarı azaldığında, evde yemek yapmaktan sıkıldıklarında, ilk korkuları azalmaya başladığında ilk hareketlenecek sektör yemek siparişi olacaktır. En azından, yemek siparişi konusunda Türkiye’yle benzer dinamiklere sahip olan ABD ve Çin pazarlarında durum öyle oldu. Öyle ki, Business Insider’ın araştırmasına göre Koronavirüs salgının zirvesini atlatan Çin’in paket sipariş sektörü ilk başlarda çok büyük kayıplar yaşasa da, nisan ayı itibariyle Koronavirüs’ün zirve yaptığı mart ayının başlarına göre %70’lik bir büyüme gerçekleşti.

Biz de sektör bilgimize dayanarak söyleyebiliriz ki, evet çok kötü bir dönemden geçiyoruz fakat bu dönemi umutsuzluğa kapılmadan az zararla atlatmak önceliğiniz olmalıdır. Bu yüzden gerekli önlemleri alıp aynı hevesle müşterilerinize hizmet vermeye, daha fazla müşteriye ulaşmaya çalışmaya devam edin.

HemenYolda’yı hemen denemek için buraya tıklayın.

COVID-19 salgını sebebiyle alabileceğiniz finansal destekleri öğrenmek için buraya tıklayın.